In onze zich voortdurend ontwikkelende en globaliserende wereld is de bouwsector ongetwijfeld de meest actieve bedrijfssector. Een van de belangrijkste verwachtingen die naar voren komt, is dat de bouwwerkzaamheden snel en probleemloos worden voltooid.

Om snel en soepel werk te produceren, worden voor een aantal unieke toepassingen klimbekistingssystemen gebruikt. Voor aanzienlijk meer robuuste, snellere en probleemloze productie hebben paneelbekistingssystemen de voorkeur boven conventionele houtbekistingen. Klimbekisting is een systeem dat de nodige werkveiligheid in hoge structuren garandeert, door elk betonafgietsel naar boven, op het oppervlak van de applicatie te verplaatsen. Het is niet nodig om de bekisting vóór of na elke betongieting te demonteren of opnieuw te monteren. Het wordt vaak gebruikt in betonnen schaarwanden en kolommen, die zo hoog zijn, dat ze niet allemaal tegelijk kunnen worden gegoten in de naar buiten gerichte delen van de schaarwanden en kolommen van hoge gebouwen en/of hooggelegen constructies. Er is dus geen noodzaak om zeer hoge steigers te installeren voor ondersteuning onder de bekisting. Het stelt werknemers ook in staat veilig te werken op een comfortabele werkplek: vanzelfsprekend verkort dit de arbeidstijd. Het klimbekistingssysteem wordt over het algemeen gebruikt bij de bouw van dammen, bruggen, hoge keermuren, gebouwen met meerdere verdiepingen, silo's, traphallen, kolommen, baaien en snelwegviaducten.

climbing panel formwork system

Bovenstaand een foto van het 'koper flotatie-installatie project' in Hanönü (Turkije), waarbij Artnivo onderaannemer was voor de civiele werken. Deze bekisting heeft een hoogte van 350 cm (137,8 inches) en een dikte van 90 cm (35,4 inches).

In dit project hebben we een klimbekistingssysteem gebruikt, dat met behulp van conische ankers (wortels), op verticale oppervlakken kan worden geïnstalleerd. De bekisting werd veilig verplaatst door een torenkraan. De ankers worden geplaatst op de specifieke locaties die in de vorige gietvorm zijn aangebracht en er worden hangringen aan de ankers geïnstalleerd. Vervolgens kunnen de stukken van het bekistingssysteem veilig aan deze ringen worden opgehangen. Bij elke gietprocedure wordt het hele systeem, stap voor stap, omhoog geschoven. Het systeem bestaat uit weinig materiaal, terwijl er een groot werkgebied wordt gecreëerd. Er is geen compatibiliteitsprobleem met verschillende projecten of applicaties. In de volgende afbeeldingen zijn toepassingsstappen van het klimbekistingssysteem te zien.

climbing formwork system which can be installed on vertical surfaces

climbing formwork system is a very special instrument in construction

Tot slot: Dit klimbekistingssysteem is een heel bijzonder instrument in de bouwsector, dat zorgt voor veiligheid, kwaliteit en snelheidsvoordelen bij het gieten van beton. Dit systeem wordt tegenwoordig vaak bij veel projecten gebruikt. De investeringskosten van dit klimpaneelbekistingssysteem, dat bij high-budget behuizing en vooral bij industriële fabrieksconstructies wordt gebruikt, lijkt hoog te zijn in vergelijking met conventionele bekistingssystemen. Voor veilige, probleemloze en hoogwaardige productieresultaten is het echter onvermijdelijk.

Adem YILMAZ
Civiel-ingenieur
ARTNIVO E&C